Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Αυτά στο σιδηροδρομικό σταθμό της Κοπεγχάγης. Εδώ;



Το Μπολερό του Ραβέλ στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Κοπεγχάγης
Χαλαρώστε για πέντε λεπτά και απολαύστε!
Ξαφνική συγκέντρωση μουσικών στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Κοπεγχάγης! Στις 2 Μαΐου 2011 η Φιλαρμονική της Κοπεγχάγης εξέπληξε τους διερχομένους από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλεως. Παρουσίασε ένα απροσδόκητο σύντομο μουσικό συμβάν, ερμηνεύοντας το Μπολερό του Ραβέλ με τους μουσικούς να συναθροίζονται προοδευτικά καθώς το ορχηστρικό κομμάτι παιζόταν. Το βίντεο - που δεν δείχνει μόνο τη σταδιακή συγκέντρωση της ορχήστρας αλλά και τις εκφράσεις ικανοποιήσεως των παρόντων - είναι εξαιρετικό και πραγματικά απολαυστικό.


Αυτές οι μικρές οάσεις μας χρειάζονται

1 σχόλιο:

  1. Πάντοτε τα έκτακτα μουσικά δρώμενα σε δημόσιους χώρους, ενθουσιάζουν τους τυχερούς παρευρισκόμενους και προσθέτουν μια ακόμα διάσταση στη λειτουργία της μουσικής και την επίδρασής της στην ανθρώπινη συνείδηση.

    Σχετικά με το συγκεκριμένο κομμάτι, θα ήθελα να προσθέσω ότι από όσο ξέρω, είναι το πρώτο μινιμαλιστικό κομμάτι μουσικής. Το εμβληματικό αυτό έργο του Μωρίς Ραβέλ άνοιξε ένα εντελώς καινούριο δρόμο στη μουσική δραματουργία, αυτόν του ρεύματος της μίνιμαλ μουσικής.
    Όπως και κάθε καινοτομία οπουδήποτε και πέρα από την απόκοσμη ομορφιά του, το 'Μπολερό', κατάργησε με μια μονοκοντυλιά την επικρατούσα μέχρι τότε πεπατημένη της κλιμάκωσης της μουσικής σύνθεσης και της ανακουφιστικής 'λύσης' στο τέλος, αντικαθιστώντας αυτά τα στοιχεία με μια καινούρια οπτική, αυτή της ήρεμης ενατένισης, του συντονισμού του μυαλού με ένα νέο τύπο αφήγησης, της ΄κυκλικής', μια λειτουργία που ενώ ενυπήρχε στις παραδοσιακές και έθνικ φόρμες, είχε ατονήσει, καθώς η δυτική συμφωνική μουσική κυριαρχούσε με τη δύναμη και την πολυπλοκότητα της δικής της σύλληψης του κόσμου.
    Κοντολογής, ο Ραβέλ μας χάρισε ένα νέο δρόμο που αργότερα εξερευνήθηκε από σπουδαίους μουσικούς, το Reich, τον Mertens μεταξύ άλλων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή