Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Και λίγα λογοτεχνικά νέα


Η ΆΝΝΑ ΚΑΡΕΝΙΝΑ του Λέοντος Τολστόι αναδείχθηκε ως το σπουδαιότερο μυθιστόρημα του 19ου αιώνα με ψηφοφορία μεταξύ αγγλόφωνων κυρίως συγγραφέων της Βρετανίας και των ΗΠΑ.

125 συγγραφείς από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ συμμετείχαν σε ψηφοφορία για την ανάδειξη των σπουδαιότερων έργων της παγκόσμιας λογοτεχνίας των τελευταίων δύο αιώνων καλλιτεχνικής δημιουργίας στη λογοτεχνία. Ψήφισαν τα δέκα κατά τη γνώμη τους σπουδαιότερα έργα μυθοπλασίας διαφόρων ειδών αξιολογικά. Από την διαδικασία αυτή προέκυψε ότι για τους συγκεκριμένους δημιουργούς, σπουδαιότερο έργο μυθοπλασίας ήταν η Άννα Καρένινα.

Οργανωτής του εγχειρήματος ήταν ο Πίτερ Ζέιν, Κριτικός λογοτεχνίας και επιμελητής ο ίδιος, ζήτησε από κορυφαίους Αμερικάνους και Άγγλους λογοτέχνες, μεταξύ των οποίων ο Νόρμαν Μέιλερ, η Μάργκαρετ Ντράμπλ, ο Τζόναθαν Φρέινζεν και άλλοι να επιλέξουν τα δέκα καλύτερα έργα μυθοπλασίας κατά την προσωπική τους γνώμη. Στη συνέχεια προσέθεσε τις βαθμολογίες και κατέληξε στον τελικό κατάλογο, στην κορφή του οποίου στέκει δαφνοστεφής η περίφημη Άννα του μέγιστου Λέοντα.


Τα επόμενα στη λίστα είναι:


Μαντάμ Μποβαρύ, του Γκυστάβ Φλομπέρ
Πόλεμος και Ειρήνη και πάλι του Τολστόι
Λολίτα του Βλαντιμίρ Ναμπόκοβ
Οι Περιπέτειες του Χάκλμπερι Φιν του Μαρκ Τουέιν
Άμλετ του Γουίλιαμ Σέξπιρ
Ο Υπέροχος Γκατσμπυ, του Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ
Αναζητώντας το Χαμένο Χρόνο του Προυστ.
Ιστορίες του Άντον Τσέχωφ Του Άντον Τσέχωφ
Μίντλμαρτς, του - της Τζορτζ Έλιοτ*


*Τζορτζ Έλιοτ ήταν το λογοτεχνικό ψευδώνυμο της Μέρι Αν Έβανς, η οποία έγραψε το επικό αυτό έργο με τον υπότιτλο 'Μια Μελέτη της Επαρχιακής Ζωής'. Γνώρισε αμέσως την επιτυχία και έγινε κλασσικό από το 1874 που πρωτοεκδόθηκε. Βρίσκεται δέκατο στη λίστα των καλύτερων.

Φυσικά η λογοτεχνία δεν είναι αγώνας ταχύτητας ή οτιδήποτε ανάλογο για να μπορεί να δικαιολογεί τους 'καλύτερους' (και να τους βραβεύει ενίοτε, όπως πρόσφατα είχαμε την ευκαιρία να ασχοληθούμε). Αυτό όμως δεν αποτελεί κατά κανένα τρόπο ανασταλτικό παράγοντα για τον ενθουσιασμό όλων μας μόλις ακούσουμε για τοπ τεν οποιουδήποτε πράγματος. 

Τελευταία, εκπομπές ολόκληρες έχουν στηθεί σε ραδιόφωνο, τηλεόραση και φυσικά στο διαδίκτυο με μοναδικό αντικείμενο την παρουσίαση αντίστοιχων λιστών, ή με την παρουσίαση των θεμάτων τους με αντίστοιχη αξιολόγηση. Αυτό δεν μειώνει την αξία της πληροφορίας που εμπεριέχεται στη λίστα αυτή, ούτε φυσικά την αξία άλλων λογοτεχνικών έργων κάθε εποχής. 

Κάτι άλλο αξιοσημείωτο είναι βέβαια το γεγονός ότι όλοι οι ερωτηθέντες ήσαν αγγλόφωνοι Άγγλοι ή Αμερικάνοι. Αυτό δεν μπορεί παρά να χρωματίζει τις επιλογές τους, αν και κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι ευνόησαν εμμέσως τους 'δικούς' τους. Μόλις τέσσερα από τα δέκα αυτά καλύτερα έργα ανήκουν στην αγγλόφωνη λογοτεχνία, ενώ απουσιάζει ας πούμε ο Χέμινγουέι. 

Ενδιαφέρον είναι και το γεγονός της διπλής παρουσίας του Τολστόι στη λίστα με το εμβληματικό 'Πόλεμο και Ειρήνη', ένα έργο - ποταμό, απίστευτης πολυπλοκότητας και βάθους, που θα μπορούσε να αποτελεί έργο ζωής ενός ανθρώπου, αλλά που για τον Τολστόι ήταν απλώς ένα από τα έργα του.

Θα είχε ενδιαφέρον να μαθαίναμε τα αποτελέσματα μιας αντίστοιχης ψηφοφορίας - έρευνας σε λατινόφωνους συγγραφείς, σε Ασιάτες και άλλους, κάτι που πιστεύω δεν θα αργήσει. Επίσης θα είχε ενδιαφέρον η γενική σύνθεση των εκατό αυτή τη φορά παγκοσμίως πιο αγαπητά έργα της λογοτεχνίας.

Πόσα λοιπόν από τα βιβλία που αναφέρονται έχετε διαβάσει; Πόσα και ποια θα διαβάσετε; 
Στείλτε μας τη λίστα με τα δικά σας δέκα καλύτερα έργα λογοτεχνικής μυθοπλασίας προς ανάρτηση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου