Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Paulo Coelio: Αντιγράψτε τα έργα μου! Ένας έξυπνος άνθρωπος μιλάει για την τέχνη και τη διανομή της.

«Οι σκέψεις μου για το S.O.P.A.»


Στην πρώην Σοβιετική Ένωση, στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και του ’60, πολλά βιβλία που αμφισβήτησαν το πολιτικό σύστημα άρχισαν να κυκλοφορούν ιδιωτικά, ανατυπωμένα σε μιμογράφο (σημ. ένα είδος τυπογραφικής μηχάνης για αντιγραφή βιβλίων).
Οι δημιουργοί τους ποτέ δεν κέρδισαν ούτε μια δεκάρα από δικαιώματα εκμετάλλευσης. Αντίθετα, διώχθηκαν, καταγγέλθηκαν στο επίσημο Τύπο, και εξορίστηκαν στα διαβόητα γκουλάγκ της Σιβηρίας. Παρόλα αυτά συνέχισαν να γράφουν.
Γιατί; Επειδή είχαν ανάγκη να μοιράζονται αυτά που αισθάνονταν. Από τα Ευαγγέλια μέχρι τα πολιτικά μανιφέστα, η λογοτεχνία επέτρεψε στις ιδέες να ταξιδέψουν και ακόμη να αλλάξουν τον κόσμο.
Δεν έχω τίποτα εναντίον ανθρώπων που κερδίζουν χρήματα από τα βιβλία τους,  έτσι βγάζω κι εγώ τα προς το ζην.
Αλλά κοιτάξτε τι συμβαίνει τώρα. Το Stop Online Piracy Act  ενδέχεται να διαταράξει το διαδίκτυο. Αυτός είναι ένας ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ, όχι μόνο για τους Αμερικανούς, αλλά για όλους μας, αφού ο νόμος – αν εγκριθεί – θα επηρεάσει ολόκληρο τον πλανήτη.
Και πώς αισθάνομαι γι ‘αυτό;
Ως συγγραφέας, θα έπρεπε να υπερασπίζομαι την «πνευματική ιδιοκτησία», αλλά δεν το κάνω.
Πειρατές του κόσμου, ενωθείτε και αντιγράψτε όλα όσα έχω γράψει!
Οι παλιές καλές μέρες, όταν κάθε ιδέα είχε έναν ιδιοκτήτη, έχουν φύγει για πάντα.
Πρώτον, επειδή όλοι ανακυκλώνουν τα ίδια τέσσερα θέματα: μια ιστορία αγάπης μεταξύ δύο ανθρώπων, ένα ερωτικό τρίγωνο, την πάλη για την εξουσία, και την ιστορία ενός ταξιδιού.
Δεύτερον, επειδή όλοι οι συγγραφείς θέλουν αυτό που γράφουν να διαβαστεί, είτε σε μια εφημερίδα, ένα μπλογκ, φυλλάδιο ή σε έναν τοίχο.
Όσο πιο συχνά ακούμε ένα τραγούδι στο ραδιόφωνο, τόσο πιο έντονα θέλουμε να αγοράσουμε το CD. Το ίδιο είναι και με τη λογοτεχνία.
Όσο περισσότεροι άνθρωποι αντιγράψουν ένα βιβλίο, τόσο το καλύτερο. Αν τους αρέσει η αρχή, θα αγοράσουν ολόκληρο το βιβλίο την επόμενη μέρα, γιατί δεν υπάρχει τίποτα πιο κουραστικό από την ανάγνωση μεγάλων κειμένων στην οθόνη ενός υπολογιστή.
1. Μερικοί άνθρωποι θα πουν: Είσαι αρκετά πλούσιος ώστε να επιτρέψεις να διανεμηθούν τα βιβλία σου δωρεάν.
Αυτό είναι αλήθεια. Είμαι πλούσιος. Αλλά ήταν η επιθυμία το χρήμα που με οδήγησε να γράψω; Όχι Η οικογένειά μου και οι δάσκαλοί μου όλοι είπαν ότι δεν υπήρχε μέλλον στη λογοτεχνία.
Άρχισα να γράφω και να συνεχίζω να γράφω γιατί μου δίνει ευχαρίστηση και δίνει νόημα στην ύπαρξή μου. Εάν τα χρήματα ήταν το κίνητρο, θα μπορούσα να έχω σταματήσει να γράφω εδώ και πολύ καιρό και να γλίτωνα τον εαυτό μου από το να δέχεται σταθερά αρνητικές κριτικές.
2. Η εκδοτική βιομηχανία θα πει: Οι συγγραφείς δεν μπορούν να επιβιώσουν αν δεν πληρώνονται.
Το 1999, όταν εξέδωσα βιβλίο για πρώτη φορά στη Ρωσία (με συνολικό αριθμό αντιτύπων 3.000), η χώρα γνώρισε σοβαρή έλλειψη χαρτιού. Κατά τύχη, ανακάλυψα μια “πειρατική” έκδοση του Αλχημιστή και την ανέβασα στην ιστοσελίδα μου.
Ένα χρόνο αργότερα, όταν η κρίση επιλύθηκε, πούλησα 10.000 αντίτυπα της εκτυπωμένης έκδοσης.
Μέχρι το 2002, είχα πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα στη Ρωσία, και τώρα έχω πουλήσει πάνω από 12 εκατομμύρια.
Όταν ταξίδεψα σε ολόκληρη τη Ρωσία με το τρένο, γνώρισα πολλούς ανθρώπους που μου είπαν ότι είχαν ανακαλύψει την πρώτη μου δουλειά μέσω της “πειρατικής” έκδοσης που είχα αναρτήσει στην ιστοσελίδα μου. Σήμερα, διαχειρίζομαι μια ιστοσελίδα με το όνομα “Pirate Coelho”, που περιέχει συνδέσμους με οποιαδήποτε βιβλία μου είναι διαθέσιμα σε σε σελίδες P2P.
Και οι πωλήσεις μου συνεχίζουν να αυξάνονται – σχεδόν 140 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο.
Όταν έχεις φάει ένα πορτοκάλι, πρέπει να πας πίσω στο κατάστημα για να αγοράσεις ένα ακόμα. Στην περίπτωση αυτή, είναι λογικό να πληρώνεις επί τόπου. Σε ένα αντικείμενο τέχνης, δεν αγοράζεις χαρτί, μελάνι, πινέλο, καμβά ή μουσικές νότες, αλλά την ιδέα που γεννήθηκε από το συνδυασμό των προϊόντων αυτών.
Η “Πειρατεία” μπορεί να λειτουργήσει ως μια εισαγωγή στο έργο ενός καλλιτέχνη. Αν σου αρέσει η ιδέα του/της, τότε θα θέλεις να το έχεις στο σπίτι σου, μια καλή ιδέα δεν χρειάζεται προστασία.
Τα υπόλοιπα είναι είτε απληστία, είτε άγνοια.

Το άρθρο πήραμε από το κόμμα πειρατών Ελλάδας


Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Blue man School !

Το σπουδαίο συγκρότημα των Μπλε Ανθρώπων, ίδρυσε δικό του σχολείο!
Πρόκειται για ένα δημοτικό σχολείο κατ΄ αρχήν, καθώς έπρεπε να αρχίσουν από την αρχή, όπως δήλωσαν, αλλά που φυσικά θα αναπτυχθεί σε πλήρες σχολείο στη συνέχεια. Το πρόγραμμα και τα μαθήματα δίνουν τη μεγαλύτερη έμφαση στη δημιουργικότητα, ένα τομέα που οι Blue Man εξερευνούν σταθερά με τεράστια επιτυχία, έχοντας ανοίξει ένα εντελώς καινούριο δρόμο στη μουσική, τη δημιουργία της και την πρόσληψή της από το κοινό.





Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Και μια επιστημονική διαπίστωση..


Επιστήμονες επισημαίνουν πως οι Έλληνες πολιτικοί χρήζουν ψυχιατρικής παρακολούθησης αφού παρουσιάζουν διαταραγμένη συμπεριφορά, παθολογικό ναρκισσισμό, αλαζονεία και ανασφάλεια.
Για λόγους αρχής, καθώς το blog δεν είναι πολιτικό, αποφύγαμε να εκθέσουμε γνωστά μας πρόσωπα. Η διαπίστωση όμως είναι επώνυμη και γενική και αφορά τους 300 και μερικούς ακόμη.

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Αυτά στο σιδηροδρομικό σταθμό της Κοπεγχάγης. Εδώ;



Το Μπολερό του Ραβέλ στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Κοπεγχάγης
Χαλαρώστε για πέντε λεπτά και απολαύστε!
Ξαφνική συγκέντρωση μουσικών στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Κοπεγχάγης! Στις 2 Μαΐου 2011 η Φιλαρμονική της Κοπεγχάγης εξέπληξε τους διερχομένους από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλεως. Παρουσίασε ένα απροσδόκητο σύντομο μουσικό συμβάν, ερμηνεύοντας το Μπολερό του Ραβέλ με τους μουσικούς να συναθροίζονται προοδευτικά καθώς το ορχηστρικό κομμάτι παιζόταν. Το βίντεο - που δεν δείχνει μόνο τη σταδιακή συγκέντρωση της ορχήστρας αλλά και τις εκφράσεις ικανοποιήσεως των παρόντων - είναι εξαιρετικό και πραγματικά απολαυστικό.


Αυτές οι μικρές οάσεις μας χρειάζονται

Ένα παλιό αντίδοτο στην ασχήμια των καιρών μας..





 Ξέχασες κείνο το σκοπό, που λέγανε οι Χιλιάνοι
Άγιε Νικόλα φύλαγε, κι Άγια Θαλασσινή
Τυφλό κορίτσι σ’ οδηγάει, παιδί του Μοντιλιάνι
Που τ’ αγαπούσε ο δόκιμος κι οι δυο μαρμαρινοί...

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Ανοικτή επιστολή προς την Υπουργό Παιδείας





Αθήνα, 3  Φεβρουαρίου  2012
Αξιότιμη κα Υπουργέ,



Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία επιμόρφωσης των Σχολικών Συμβούλων σχετικά με τα Προγράμματα Σπουδών και την Πιλοτική Εφαρμογή τους στα πλαίσια του Νέου Σχολείου. Προχθές, την Τετάρτη , 2 Φεβρουαρίου 2012,παρακολουθήσαμε την επιμόρφωση της πρώτης ημέρας του 3ήμερου προγράμματος.

Σχετικά όμως με τους Σχολικούς Συμβούλους των κλάδων ΠΕ 16,ΠΕ08, θα μου επιτρέψετε να παρατηρήσω τα εξής: οι επιμορφωτές του Προγράμματος των κλάδων που σας προανέφερα είχαν ορισθεί από τα αρμόδια όργανα του ΙΕΠ, όμως οι ιδιότητες  ορισμένων δεν περικλείονται απευθείας στο χώρο της εκπαίδευσης ούτε συνδέονται άμεσα με το ρόλο του Σχολικού Συμβούλου.

Σημειωτέον δε ότι για τους λοιπούς κλάδους και τις άλλες ειδικότητες, οι εισηγητές-επιμορφωτές προέρχονταν από την ακαδημαϊκή κοινότητα, ήταν δηλαδή πανεπιστημιακοί διδάσκοντες και γενικότερα της ιδίας ή ανώτερης βαθμίδας με τους Σχολικούς Συμβούλους, των οποίων κατηύθυναν την επιμόρφωση.

Η δυσαρέσκεια όλων μας επαυξήθηκε, όταν διαπιστώθηκε με έκπληξη ότι είχαν προσκληθεί  επισήμως ( από το ΙΕΠ ) να παρακολουθήσουν την Επιμόρφωση και οι υπεύθυνοι των Πολιτιστικών Θεμάτων από τα αντίστοιχα Γραφεία των Διευθύνσεων  Α/θμιας & Δ/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Αττικής(!).

Κατόπιν τούτων, ο υπογράφων θεωρώντας ως μη αρμόδιους αυτούς οι οποίοι ανέλαβαν το ρόλο του επιμορφωτή και μη αποδεχόμενος τη σύνθεση του κοινού της επιμόρφωσης, απεχώρησα από την αίθουσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Για να καταστήσω δε σαφέστερη τη στάση μου, οφείλω να σας τονίσω επίσης ότι το βασικό πλαίσιο που διαφάνηκε από την παρουσία και τις ομιλίες  των εισηγητών, αναφορικά με τη θέση και τους στόχους της Μουσικής και Αισθητικής Αγωγής ήταν το εξής: γενικού χαρακτήρα Μουσική και Αισθητική Εκπαίδευση, με επιφανειακή προσέγγιση των γνωστικών αντικειμένων, που θα εξασφαλίζει ευρύτητα γνωστικού πεδίου, χωρίς όμως τη δυνατότητα μεθοδικής  επεξεργασίας και μετατροπής της πληροφορίας σε αληθινή γνώση,  όπως είναι ο στόχος του Νέου Σχολείου του 21ου αιώνα.

Επομένως, σας γνωστοποιώ την απόλυτη αντίθεσή μου  σε έναν τέτοιου είδους προσανατολισμό της Μουσικής Εκπαίδευσης  και γενικότερα της Καλλιτεχνικής Αγωγής, με τη διαβεβαίωση σε μια μελλοντική επικοινωνία μας να επιχειρηματολογήσω αναλυτικότερα.

 Άλλο σημείο που μας προβληματίζει είναι το εξής:  Ενώ γνωρίζαμε ότι η Α’ Πρόταση που έχει γίνει και κατατεθεί από την Υφυπουργό, με συμπληρωματική τη Β’, την οποία όπως φάνηκε χθες θεσμοθέτησαν σαν να ήταν κύρια πρόταση, φαίνεται να παρακάμπτεται για άγνωστους σε μας λόγους και σε κάθε περίπτωση ακατανόητα. Να εξηγήσουμε ότι η Α’ Πρόταση αφορούσε στα Καλλιτεχνικά μαθήματα ως ξεχωριστά γνωστικά αντικείμενα τα οποία θα διδάσκονταν ως τέτοια από τους αρμόδιους καθηγητές του σχετικού κλάδου (Μουσικούς, Εικαστικούς, Θεατρολόγους), ενώ η Β’ Πρόταση, ως εναλλακτική, εμπεριέχει τη δυνατότητα τα μαθήματα να χάσουν τον υποχρεωτικό χαρακτήρα τους στο Δημοτικό και να γίνουν μαθήματα επιλογής. Επιπλέον, σε περίπτωση έλλειψης του καθηγητή ειδικότητας, ανοίγει ο δρόμος να διδάσκονται αυτά τα μαθήματα από εκπαιδευτικούς άλλων κλάδων. Ένα τέτοιο όμως μέτρο θα αποτελούσε ένδειξη απίστευτης προχειρότητας, επικίνδυνη αλχημεία στο χώρο της Εκπαίδευσης. Ποια σχέση είναι δυνατό να έχουν άλλες ειδικότητες με τη Μουσική Εκπαίδευση; Με τι κριτήρια θα γίνεται αυτή η επιλογή των μαθητών, όταν σε χώρες της προηγμένης Ευρώπης η Μουσική αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των Αναλυτικών Προγραμμάτων;

  Τα παραπάνω λοιπόν δημιουργούν ακόμα έναν προβληματισμό: μήπως  αυτοί  οι προγραμματικοί σχεδιασμοί   έχουν άμεση σχέση με το ότι δε συμβαδίζει το αναρτημένο Αναλυτικό Πρόγραμμα για τη Μουσική στην πλατφόρμα του Ψηφιακού Σχολείου με το αντίστοιχο Αναλυτικό Πρόγραμμα που δημοσιεύτηκε σε Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως;

Την ώρα που εσείς η ιδία, και προς τιμήν σας, προσδιορίζετε  με έμφαση τα κριτήρια επιλογής και τα αυξημένα προσόντα των Σχολικών Συμβούλων, αποδίδοντας τους ένα καίριο ρόλο για το μέλλον της Εκπαίδευσης σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, κάποιοι, όπως φαίνεται, επιθυμούν να υποστηρίξουν και να  πράξουν το αντίθετο.

Κατά τη δική σας, άλλωστε, εύστοχη ρήση και επισήμανση ο ρόλος του Σχολικού Συμβούλου έγκειται στη χάραξη του άξονα στον οποίο θα κατευθυνθεί η εκπαιδευτική πολιτική, όπως την ορίζει η αρμόδια αρχή του Υπουργείου. Κατά συνέπεια, ο θεσμός του Σχολικού Συμβούλου είναι βαρύνουσας σημασίας και το έργο του καίριο στην ευόδωση της κυβερνητικής πολιτικής. Και σε αυτό το έργο που καλείται να αναλάβει, είναι επιβεβλημένο να έχει τη μέγιστη και την  άριστη στήριξη όλων.

Με την πεποίθηση ότι οι απόψεις και οι τοποθετήσεις ενός Σχολικού Συμβούλου αποτελούν την αφορμή περαιτέρω προβληματισμών, ευελπιστώ ότι θα επιληφθείτε των θεμάτων που σας έθεσα.

Με εκτίμηση,
 Ο Σχολικός Σύμβουλος Μουσικής
Περιφέρειας  Πελοποννήσου

Θεμιστοκλής  Μακαντάσης

Υπόμνημα - διαμαρτυρία των Σχολικών Συμβούλων

Υπόμνημα – Διαμαρτυρία
των επιμορφούμενων Σχολικών Συμβούλων κλάδου Π.Ε.16 (Μουσικής)
για την επιμόρφωση Σχολικών Συμβούλων
που πραγματοποιήθηκε την 1η, 2α & 3η Φεβρουαρίου 2012 στην Αθήνα.
       

Προς:

-   Υπουργό Π.Δ.Β.Μ.Θ. κ. Άννα Διαμαντοπούλου
- Υφυπουργό κ. Παρασκευή Χριστοφιλοπούλου
-  κ. Χρήστο Δούκα, Επιστημονικό  υπεύθυνο της Πράξης «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ»
(Σχολείο 21ου αιώνα) – Πιλοτική  Εφαρμογή

                                                                                                                           - Κοινοποίηση: Π.Ε.Σ.Σ.

Γράμμα ενός μικρού αγοριού στο μπαμπά του.

Χωρίς να έχει άμεση συνάφεια με την ύλη του μπλογκ μας, δανειζόμαστε μια ανάρτηση από το πολύ καλό ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου: Το παραπονεμένο, άκρως συγκινητικό γράμμα ενός εφήβου προς τον πατέρα του, 1800 περίπου χρόνια πριν. Παραθέτουμε το κείμενο του Ν. Σαραντάκου αυτούσιο. Στο τέλος του, μια πληροφορία - έκπληξη.

Και λίγα λογοτεχνικά νέα


Η ΆΝΝΑ ΚΑΡΕΝΙΝΑ του Λέοντος Τολστόι αναδείχθηκε ως το σπουδαιότερο μυθιστόρημα του 19ου αιώνα με ψηφοφορία μεταξύ αγγλόφωνων κυρίως συγγραφέων της Βρετανίας και των ΗΠΑ.

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Άλλη Λογική. Του Κεν Ρόμπινσον

Εξαιρετικό το βιβλίο του Κεν Ρόμπινσον, αν και θυμίζει αρκετά 'εκλαϊκευμένη' εκδοχή του παλαιότερου βιβλίου του Άρθουρ Κέστλερ 'Η Πράξη Της Δημιουργίας', ενός βιβλίου - σημείου αναφοράς, αλλά και δύσκολου στην ανάγνωση. Ο Ρόμπινσον όμως ασχολείται περισσότερο με το πως η θεωρία του Κέστλερ μπορεί να γίνει πράξη, μπολιάζοντας τις ιδέες του μεγάλου θεωρητικού στη σημερινή πραγματικότητα.


Έχουμε αναρτήσει ένα από τα γνωστότερα βίντεο με διάλεξη του Ρόμπινσον παλαιότερα (http://e-mousikoi.blogspot.com/b/post-preview?token=948aZDUBAAA.ff9_ugSL-cIITT4KYVLCvg.4HFefc4ezfpbxdScthuV4w&postId=709940007217077157&type=POST) 


Δυστυχώς, το έργο ατύχησε τόσο στη μετάφραση, όσο και - περισσότερο - στην επιμέλεια, με αποτέλεσμα να αμαυρώνεται ο καίριος και ζωντανός λόγος του συγγραφέα. Κρίμα.

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Like a vergin..



Η Μαντόνα στον τελικό Super Bowl. Ένα υπερθέαμα αντίστοιχο του κορυφαίου αθλητικού θεσμού στην Αμερική και μερικές σκέψεις από τον συντάκτη μας xray, παλιό θαυμαστή της Μαντόνα.

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Το ποίημα της Κυριακής


One Art

BY ELIZABETH BISHOP
The art of losing isn’t hard to master;
so many things seem filled with the intent
to be lost that their loss is no disaster.

Lose something every day. Accept the fluster
of lost door keys, the hour badly spent.
The art of losing isn’t hard to master.

Then practice losing farther, losing faster:
places, and names, and where it was you meant
to travel. None of these will bring disaster.

I lost my mother’s watch. And look! my last, or
next-to-last, of three loved houses went.
The art of losing isn’t hard to master.

I lost two cities, lovely ones. And, vaster,
some realms I owned, two rivers, a continent.
I miss them, but it wasn’t a disaster.

—Even losing you (the joking voice, a gesture
I love) I shan’t have lied. It’s evident
the art of losing’s not too hard to master
though it may look like (Write it!) like disaster.
Elizabeth Bishop, “One Art” from The Complete Poems 1926-1979. Copyright © 1979, 1983 by Alice Helen Methfessel. Reprinted with the permission of Farrar, Straus & Giroux, LLC.

Source: The Complete Poems 1926-1979 (Farrar, Straus and Giroux, 1983)

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Michel Petrucciani - Caravan

Ο μοναδικός αυτός καλλιτέχνης έφυγε στα 36 του χρόνια. Εδώ στο θρυλικό Caravan του Duke Ellington, ενός άλλου μεγάλου πιανίστα της Jazz του περασμένου αιώνα. Ο Petrucciani από μικρός ήθελε να γίνει σαν τον Duke!!!

 



Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Κι άλλες μουσικές του κόσμου.

Διασκευές...



Το συγκινητικό Kaw - Liga του Hank Williams. Ακολουθεί η θρυλική διασκευή των Residents και οι στίχοι. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Επίθεση των 'anonymous' στο site του Υπουργείου Δικαιοσύνης.



Αν και δεν είμαστε ειδησεογραφικό blog, θεωρήσαμε σημαντική την είδηση και έτσι, αναρτούμε το βίντεο για ενημέρωση.
Η μετάφραση περίπου: