Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Σπάρταθλο 2012


ΜΟΥΣΙΚΟ   ΣΧΟΛΕΙΟ  ΣΠΑΡΤΗΣ                                                      ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ: 2012-13



Συμμετέχουμε στο 30ο Σπάρταθλον εθελοντικά, με χαρά και τιμή
γιατί:


1) Αισθανόσμαστε οργανικό κι αναπόσπαστο μέλος της πόλης της Σπάρτης, που μας προίκισε με την τύχη και την τιμή της Ιθαγένειας.

2) Κάθε τι σχετικό με τη ζωή της πόλης στο παρόν και στο παρελθόν αποτελεί μοναδικό εφαλτήριο για την όποια ελπίδα στο μέλλον μας: «Προς τα εμπρός με τους αρχαίους Έλληνες» (έτσι ο Γκαίτε προοιώνισε το μέλλον της Ευρώπης)

3) Η αναβίωση κάθε λεπτομέρειας που φωτίζει το νικηφόρο αγώνα των λίγων Ελλήνων κατά των πολυαρίθμων Περσών, όπως είναι το Σπάρταθλον είναι αφύπνιση της γνώσης, εσωτερική δυνάμωση ενάντια σε κάθε παρακμή, φθορά και διαφθορά. Είναι η αντίστοιχη πορεία γι αντίσταση σ’ όλα όσα καταρρακώσαν τη χώρα μας όλ’ αυτά τα 30- (40) τελευταία μας χρόνια.

4) Το Σπάρταθλον μας καλεί να επιστρέψουμε στις αρχαίες αρετές κι αξίες μας: τη λιτότητα, τον αγώνα, την άμιλλα στην αρετή, την ανδρεία και τον άδολο πατριωτισμό.

5) Το Σπάρταθλον προκαλεί το σεβασμό στην ιδιότητα του : στρατιώτη- πολίτη- πολεμιστή- αθλητή, που δημιουργεί με το σώμα του τείχη στην άμυνα της πατρίδας του και αποτρέπει τη διάσπαση, τον εμφύλιο, την προδοσία και τα ύπουλα χτυπήματα κατά τηνς συλλογικής μας συνείδησης, της εθνικής μας συνέχειας και της κοινωνικής συνοχής.

6) Τα βήματα του Φειδιπίδη μας οδηγούν νικηφόρα στην ανίχνευση, τη γνώση και την έρευνα στο πλούσιο πολιτιστικό μας υπέδαφος, που καθημερινά περπατάμε (δίχως και να κατανοούμε) «έρπει γαρ άντα τω σιδάρω, το καλώς κιθαρίσδην» έλεγε ο Τέρπανδρος στους Σπαρτιάτες, που συνταίριαζαν αρμονικά την πολεμική τέχνη με την τέχνη της Μουσικής. Αλκμάν, Θαλήτας, Τυρταίος, Τέρπανδρος είναι οι οδοδείκτες για μια διαχρονική Σπαρτιατική διερεύνηση. Αυτοί μπορεί να διδάξουν ξανά τα παιδιά μας στον πατριωτισμό.

Το Μουσικό Σχολείο Σπάρτης με όπλο τη Μουσική θα συναντήσει το Φειδιπίδη σε κάθε κάλεσμα ενότητας, δημιουργικής συνεργασίας, νίκης και υπέρβασης της φθοράς.

Συγχαίρουμε ανυπόκριτα τους Σπαρταθλητές του 30ου Σπάρταθλον

Υποκλινόμαστε στον υπεράνθρωπο κόπο που καταβάλλουν για δώσουν ζωή και συνέχεια στο Νόστο της αλλοτινής Ελληνικής δόξας και ακμής…
Ο Γερμανός Στου Τομς ήταν ο νικητής του εφετινού διεθνούς αγώνα «Σπάρταθλον», τερματίζοντας πρώτος στο άγαλμα του Λεωνίδα στη Σπάρτη. Πρώτος Έλληνας ο Αναστασιάδης, νικήτρια στις γυναίκες η Χόουκερ.

Ο 46χρονος Τομς κάλυψε την απόσταση των 246 χιλιομέτρων από την Αθήνα ως τη Σπάρτη σε 26 ώρες 28 λεπτά και 19 δευτερόλεπτα, χαρίζοντας την τέταρτη νίκη στη χώρα του, μετά τις τρεις πρωτιές που είχε πανηγυρίζει ο συμπατριώτης του Γενς Λούκας στο θεσμό. Πέρυσι ο ίδιος τερμάτισε στην 9η θέση, αυτή τη φορά όμως κατάφερε να κόψει πρώτος το νήμα του τερματισμού.

Στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο Ιάπωνας Τετσούο Κίσο με 26:36:23, ενώ στην 3η θέση και πρώτη στις γυναίκες ήταν η Βρετανίδα Ελίζαμπεθ Χόουκερ, η οποία με χρόνο 27:02:17 κατέρριψε το ρεκόρ διαδρομής που κατείχε η Γιαπωνέζα Σούμι Ιναγκάκι (27:23:49) από το 2009.

Πρώτος Έλληνας, ο οποίος τερμάτισε στην 14η θέση της γενικής κατάταξης ήταν ο Στέργιος Αναστασιάδης, με χρόνο 29 ώρες, 46 λεπτά και 5 δευτερόλεπτα.

Οι αθλητές αναμένεται μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου (29/9) να ολοκληρώσουν την προσπάθειά τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι περισσότεροι από 120, από τους 350 που ξεκίνησαν από την Ακρόπολη εγκατέλειψαν στα μισά της διαδρομής, λόγω της αφόρητης ζέστης και της υγρασίας.

Το Σπάρταθλο αναβιώνει τα βήματα του Φειδιππίδη, ενός αρχαίου Αθηναίου δρομέα μεγάλων αποστάσεων, ο οποίος το 490 π.Χ., πριν από τη μάχη του Μαραθώνα, εστάλη στη Σπάρτη να ζητήσει βοήθεια στον πόλεμο που διεξήγαγαν οι Έλληνες με τους Πέρσες. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ο Φειδιππίδης έφτασε στη Σπάρτη μια μέρα μετά την αναχώρησή του από την Αθήνα. Βασισμένοι στις αναφορές του Έλληνα ιστορικού, το 1982 πέντε αξιωματικοί της βρετανικής αεροπορίας (RAF), οι οποίοι παράλληλα ήταν δρομείς μεγάλων αποστάσεων, ταξίδεψαν στην Ελλάδα, με επικεφαλής το σμήναρχο Τζον Φόντεν (John Foden) που είχε την αρχική ιδέα.

Σκοπός τους ήταν να εξακριβώσουν κατά πόσον ήταν δυνατό να καλύψουν τα 250 χιλιόμετρα περίπου που απέχουν οι δύο πόλεις σε μιάμιση ημέρα. Η ενθουσιώδης βρετανική ομάδα είχε αποδείξει πως ο Ηρόδοτος είχε δίκιο. Ένας άνθρωπος είναι πράγματι ικανός να καλύψει 250 χλμ. σε δύο μέρες και μάλιστα σε λιγότερο από 40 ώρες. Μετά την επιτυχία του εγχειρήματος, ο πρωτεργάτης του άθλου Τζον Φόντεν άρχισε να οραματίζεται την καθιέρωση ενός αγώνα που θα έφερνε στην Ελλάδα δρομείς μακρινών αποστάσεων από όλον τον κόσμο για να τρέξουν στα ίχνη του αρχαίου ημεροδρόμου Φειδιππίδη.

Το επόμενο έτος μια πολυεθνική ομάδα Βρετανών, Ελλήνων κ.ά. ενθουσιωδών υποστηρικτών της ιδέας, με επικεφαλής το φιλέλληνα Μάικλ Κάλαχαν (Michael Callaghan), οργάνωσαν το Α΄ Διεθνές Σπάρταθλον (Open International Spartathlon Race), επωνυμία που προέκυψε από το συνδυασμό των ελληνικών λέξεων Σπάρτη και άθλος. Ο αγώνας διεξήχθη με την έγκριση και υπό την εποπτεία του ΣΕΓΑΣ με τη συμμετοχή 45 δρομέων από 11 χώρες και περιλάμβανε και γυναικείες συμμετοχές. Η επιτυχία της διοργάνωσης και η απήχηση που είχε ήταν καθοριστικές για την περαιτέρω καθιέρωση του αγώνα.

Έτσι το 1984 ιδρύθηκε ο Διεθνής Σύνδεσμος «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ», ο οποίος από τότε μέχρι σήμερα διοργανώνει ανελλιπώς τον αγώνα κάθε Σεπτέμβρη. Η επιλογή του μήνα αυτού έγινε, διότι τότε τοποθετεί χρονικά ο Ηρόδοτος την αποστολή του Φειδιππίδη στην Σπάρτη.

Είναι χαρακτηριστικό νομίζουμε το γεγονός ότι πέντε Βρετανοί ήταν οι αναβιωτές του σύγχρονου αυτού φόρου τιμής στους αρχαίους προγόνους μας, όπως άλλωστε συμβαίνει συνήθως. Από το 490 π.Χ. μέχρι το 1982, κανείς Έλληνας δεν σκέφθηκε ότι θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο, ενώ οι Άγγλοι μελέτησαν τη διαδρομή, τα αρχαία κείμενα, τις φυσικές δυνατότητες του ανθρώπινου σώματος και αποφάσισαν να δοκιμάσουν τις αντοχές τους στον άθλο αυτό. Φανταστείτε να κάναμε εμείς κάτι τέτοιο σε κάποια άλλη χώρα..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου