Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Χρίστος Παπαγεωργίου. Ένας δημιουργικός άνθρωπος.



Ο Χρίστος Παπαγεωργίου ανατέμνει με το δικό του, μοναδικό τρόπο, κομμάτια μουσικής από τον κινηματογράφο, αλλά και από συμφωνικά έργα, ή από μεμονωμένα τραγούδια, δείχνοντάς μας το 'παρασκήνιο' μιας μουσικής σύνθεσης, αλλά και κρυφές διαστάσεις του κάθε έργου, σημεία που δύσκολα μπορεί να αντιληφθεί ο ακροατής. Μια πρωτότυπη δουλειά που αξίζει πολλά συγχαρητήρια και που πραγματικά, μπορεί να αποτελέσει αυτοτελώς μάθημα στα σχολεία.
Απολαύστε τον.

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα (από το http://www.kalamata.gr)



Ο Χρίστος Παπαγεωργίου αποφοίτησε από το Ωδείο Αθηνών (πιάνο, τάξη Αλίκης Βατικιώτη και θεωρητικά, τάξη Περικλή Κούκου) παρακολουθώντας παράλληλα μαθήματα σύνθεσης με τον Γιάννη Α. Παπαϊωάννου. Ως υπότροφος του Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης», σπούδασε στη Βασιλική Μουσική Ακαδημία.

Το 1987 βραβεύτηκε για το έργο του Τοκάτα σε ντο σε πανελλήνιο διαγωνισμό σύνθεσης και το 1999 απέσπασε το πρώτο βραβείο του διεθνούς διαγωνισμού σύνθεσης «2 Agosto» για το Κοντσέρτο για ηλεκτρική κιθάρα και ορχήστρα, που ηχογραφήθηκε από τη RAI.

Ως σολίστ έχει συνεργαστεί με διάσημους μαέστρους όπως ο Φιλίπ Αντρμόν και ο Μισέλ Πλασόν και έχει συμπράξει με μεγάλες ορχήστρες όπως η Φιλαρμόνια, η Συμφωνική Ορχήστρα του Καπιτωλίου της Τουλούζης, η ιαπωνική ΝΗΚ κ.α.. Έχει εμφανιστεί στις μεγαλύτερες αίθουσες συναυλιών: Μπάρμπικαν Χολ, Κουίν Ελίζαμπεθ  Χολ, Ουίγκμορ Χολ, στο παλάτι του Κένσιγκτον κ.α.

Έχει ηχογραφήσει ως σολίστ και ως συνθέτης για διεθνή τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά κανάλια: BBC, Berlin Radio, Swiss Radio, RAI, ARD, Τρίτο Πρόγραμμα κ.ά. Κατά τη διάρκεια της συνεργασίας του με τον πιανίστα Γιώργο Πέτρου στο πιάνο ντούο απέσπασε πέντε διεθνή βραβεία και ηχογράφησε το έργο του Σεργκέι Ραχμάνινοφ για δύο πιάνα Paradisum. Το 1998 το ντούο Παπαγεωργίου-Πέτρου τιμήθηκε από την Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής με τη διάκριση Νέοι Καλλιτέχνες της Χρονιάς.

Παράλληλα είναι παραγωγός της εκπομπής Αναζητώντας την κυρία με τη στρυχνίνη στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Διδάσκει στην Κρατική Σχολή Χορού και στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου