Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

«Μαθήματα φωνητικής- ορθοφωνίας: βασικό στοιχείο στην επιστημονική κατάρτιση και πρακτική εξάσκηση των εκπαιδευτικών» Άρθρο του Συμβούλου Θεμιστοκλή Μακαντάση




Τρίπολη,  14-2-2013
       

   ΠΡΟΣ:   Υφυπουργό Παιδείας
           κ.  Παπαθεοδώρου  Θεόδωρο

ΚΟΙΝ. :    1)Περιφερειακή Διεύθυνση
Εκπαίδευσης Πελοποννήσου

2) Τον  Πρόεδρο  της   Κ.Ε.Δ.Ε
κ. Ασκούνη    Κων/νο     και  το  Δ.Σ

3) Γενική Γραμματέας  Δια  Βίου Μάθησης
κα Ελένη Καραντζόλα



ΘΕΜΑ: «Μαθήματα φωνητικής- ορθοφωνίας: βασικό στοιχείο στην επιστημονική κατάρτιση και πρακτική εξάσκηση των εκπαιδευτικών»

κ. Υπουργέ,

    κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχουν δρομολογηθεί αλλαγές σε βασικές πτυχές του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος. Παράλληλα με τα έξωθεν δεδομένα που μεταβάλλονται θεμελιακά, η εκπαιδευτική πραγματικότητα έχει τεθεί σε διαδικασία αναπροσανατολισμού και ανασχεδιασμού. Στις νέες χαράξεις του εκπαιδευτικού έργου, οι καινοτόμες ιδέες και οι πρωτοποριακές προτάσεις είναι απαραίτητες. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο των μεταβολών σε όλο το φάσμα της εκπαίδευσης, είναι αναγκαίο να προβάλλουμε κάθε τρόπο και τεχνική που θα αναβαθμίσει το έργο του δασκάλου σε όλες τις βαθμίδες.
      Αναμφίβολα, ο προφορικός λόγος αποτελεί βασικό παράγοντα στις διαδικασία της διδαχής-μάθησης. Η φωνή (καθώς και η στάση του σώματος και οι κινήσεις) συνθέτουν τα εξωτερικά στοιχεία της παρουσίας του δασκάλου στο διδακτικό γίγνεσθαι. Η αφήγηση στο μάθημα, ο μονόλογος του δασκάλου, ο διάλογος με τους μαθητές, στηρίζονται στην ικανότητά του να μεταχειρίζεται το λόγο αποτελεσματικά και καίρια. Ο ορθά φωνούμενος λόγος, η τεχνικά άρτια εκφορά του, έχουν πρώτιστη σημασία στην ευόδωση του εκπαιδευτικού έργου.
     Ο δάσκαλος είναι ο κύριος φορέας στην ιδιότυπη πνευματική διαδικασία της εκπαίδευσης και η ποιότητα της φωνής του επηρεάζει καθοριστικά την επίτευξη του στόχου του που είναι η μάθηση. Ο ελκυστικός λόγος του δασκάλου μαγνητίζει τους μαθητές, κεντρίζει το ενδιαφέρον τους, ευνοεί το κλίμα ηρεμίας και γαλήνης μέσα στην τάξη. Το γνωστικό αντικείμενο, όποιο και είναι αυτό, μεταδίδεται, αναλύεται, ερμηνεύεται ευκολότερα, όταν η φωνή του δασκάλου υπόκειται στους κανόνες της ορθοφωνίας.
  Τα οφέλη της φωνητικής καλλιέργειας δεν αφορούν όμως μόνο στην επιτυχή έκβαση της διδασκαλίας, αλλά επεκτείνονται και στα θετικά πρότυπα που παρέχουν στους νέους. Υιοθετώντας και αυτοί και μιμούμενοι την ομιλία του δασκάλου τους, αναπτύσσουν τη γλωσσική τους έκφραση. (Έρευνες  απέδειξαν ότι η φωνή του ανθρώπου  επανατοποθετείται στο διάφραγμα στην ηλικία του Δημοτικού σχολείου μιμητικά και, όταν αυτό επιτευχθεί, τότε παράγονται τριπλάσιες  ενδορφίνες  ορμόνες που προκαλούν την αίσθηση  ευτυχίας στον άνθρωπο). 
    Δεν αρκούν ωστόσο το φυσικό χάρισμα  του δασκάλου και η έμφυτη αγάπη για το επάγγελμά του να του εξασφαλίσουν τέτοιες ικανότητες. Απαιτείται η κατάλληλη προεργασία και προετοιμασία είτε  στο πλαίσιο των πανεπιστημιακών μαθημάτων είτε αργότερα με τη μορφή της επιμόρφωσης.
   Δεδομένης της απουσίας τέτοιων μαθημάτων στα πανεπιστημιακά προγράμματα σπουδών, ας εστιάσουμε το θέμα στη φάση της επιμόρφωσης.
     Προτείνουμε λοιπόν και αιτούμεθα να καθιερωθεί και να θεσμοθετηθεί η διδασκαλία της Φωνητικής-Ορθοφωνίας ως βασικό μάθημα στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης, μια διαδικασία απαραίτητη για την ενίσχυση της επιστημονικής τους επάρκειας και την πρόσκτηση πρόσθετων δεξιοτήτων. Το έργο αυτό είναι δυνατό να το αναλάβουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσω των κατά τόπους Δημοτικών  Ωδείων, αξιοποιώντας το πρόγραμμα « Διά βίου μάθηση » που προορίζεται και για  επιμορφωτικά εκπαιδευτικά προγράμματα. Τα Δημοτικά Ωδεία διαθέτουν την υποδομή και έχουν το κατάλληλο προσωπικό, για να ασκήσουν τους εκπαιδευτικούς στην ορθή χρήση της φωνής. Η χρηματοδότηση θα επιτρέψει στις αρμόδιες υπηρεσίες της Τοπικής  Αυτοδιοίκησης (με επιπλέον προσωπικό) να εκπαιδεύσουν κατάλληλα τους δασκάλους όλων των βαθμίδων στο να χειρίζονται σωστά τη φωνή τους.
        Η δωρεάν φοίτηση, η πιστοποίηση της μετεκπαίδευσης και οι μελλοντικές ωφέλειες, θα συνιστούν κίνητρο στην επίδειξη ενδιαφέροντος.
        Θεωρούμε ότι ο χώρος της εκπαίδευσης χρειάζεται ρηξικέλευθες παρεμβάσεις (π.χ. με την ενεργό ανάμειξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης), προκειμένου να αναβαθμιστεί και να διεκδικήσει τη θέση που του αξίζει στην κοινωνία. Οι εθνικές ανάγκες δεν επιτρέπουν καμία ολιγωρία και εσωστρέφεια: ένα ισχυρό εκπαιδευτικό σύστημα είναι συντελεστής προόδου και ανάπτυξης. Κατά συνέπεια, η συγκεκριμένη πρόταση, στοχεύοντας στην ενδυνάμωση και αρτίωση των εκπαιδευτικών, εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια εξόδου από την κρίση και την εθνική καχεξία.
         Ευελπιστούμε στη θετική σας ανταπόκριση
          
                                                                           Μετά τιμής,

ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ   ΜΑΚΑΝΤΑΣΗΣ
ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΕ16

      ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου