Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Άρθρο του Συμβούλου Μουσικής Εκπαίδευσης Θεμιστοκλή Μακαντάση για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στα σχολεία.


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ
& ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ & ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗΣ
ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

 Η τηλεκπαίδευση στην Υπηρεσία της Μουσικής και της  βιωματικής  επιμόρφωσης

κ. κ. Συνάδελφοι,
με ιδιαίτερη χαρά σας ενημερώνω σχετικά με τη δυνατότητα παρακολούθησης μαθημάτων τραγουδιού και ορθοφωνίας, μέσω δικτύων τηλεδιάσκεψης, που απευθύνονται στους εκπαιδευτικούς(νηπιαγωγούς, δασκάλους και καθηγητές) όλων των ειδικοτήτων.

Συγκεκριμένα, τα Μουσικά Σχολεία της Περιφέρειας εγκαινιάζουν προγράμματα μαθημάτων φωνητικής με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης (απογευματινές ώρες)για την τρέχουσα σχολική χρονιά 2011-2012.  Η χρηστική αυτή επιμόρφωση έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό στην εκπαίδευση, δεδομένης της απουσίας τέτοιου μαθήματος από τα Προγράμματα Σπουδών στις αντίστοιχες σχολές των ΑΕΙ.  Η ωφέλεια που προκύπτει από την ορθή τοποθέτηση της φωνής τόσο για τον ίδιο τον εκπαιδευτικό όσο και για το παραγόμενο έργο του  και την υγεία των μαθητών είναι αναμφισβήτητη. 

Αξίζει επίσης  να αναφέρουμε ότι κατά τα προηγούμενα έτη οι κατά τόπους ΝΕΛΕ είχαν αναλάβει-μετά από δική μας εύστοχη εισήγηση- τη δωρεάν παράδοση αυτών των μαθημάτων, με μεγάλη συμμετοχή των ενδιαφερομένων οι οποίοι απεκόμισαν σημαντικά οφέλη.

Κατά το τρέχον σχολικό έτος τα Μουσικά Σχολεία της Περιφέρειας παίρνουν τη σκυτάλη, εξοπλισμένα με Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές Macintosh τους οποίους προσέφεραν ομογενείς από την Αμερική στο Μουσικό Σχολείο Αργολίδας , το οποίο πρόθυμα τους δάνεισε σε καθένα από τα Μουσικά Σχολεία της Περιφέρειας. Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο συνέβαλε στην προσπάθεια με την απαιτούμενη τεχνική υποστήριξη της πιο σύγχρονης τεχνολογίας. Η έναρξη λειτουργίας της τηλεδιάσκεψης πραγματοποιήθηκε στο   Μουσικό   Σχολείο  Αργολίδας στις 14  Μαρτίου 2012, με την παρουσία πολιτικού Αρχηγού, ο οποίος παρευρέθηκε ενημερωτικά. Αναδεικνύονται λοιπόν τα Μουσικά Σχολεία σε πολιτιστικές εστίες των Νομών, συνδράμοντας έμπρακτα την εκπαιδευτική κοινότητα στο πολύτιμο έργο της.

Ευελπιστούμε ότι αυτό το πρωτοποριακό για την περιοχή και την Ελλάδα εγχείρημα θα βρει θερμή ανταπόκριση εκ μέρους των εκπαιδευτικών, τους οποίους καλούμε να ενδιαφερθούν άμεσα.
Σημ.: Θα αποσταλεί σύντομα στα σχολεία πρόσκληση ενδιαφέροντος για την πληρέστερη ενημέρωση των εκπαιδευτικών.




                                                                                             Ο Σχολικός Σύμβουλος Μουσικής
Περιφέρειας Πελοποννήσου

                                                                                                   Θεμιστοκλής  Μακαντάσης



ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ
Σχολικός  Σύμβουλος ΠΕ16 ΜΟΥΣΙΚΩΝ
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΜΑΚΑΝΤΑΣΗΣ  
     Περιοχή ευθύνης: Αργολίδα, Αρκαδία,  Κορινθία,
                                   Λακωνία, Μεσσηνία
    Τηλ:  69 77 61 10 60
    E-mail : makadiver@hotmail.gr

        Πληροφορίες: Μαριάνθη Φασόη
    Τηλ.: 2710 – 233 312
    Fax : 2710 – 230 268
    E-mail : ssymvoul@dide.ark.sch.gr


Τρίπολη,  20-03-12
                  Πρωτ.:  241


ΠΡΟΣ: Σχολεία Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης
Περ. Πελοποννήσου
ΚΟΙΝ.: 1. Περιφερειακό  Διευθυντή          Α/θμιας &  Β/θμιας  Εκπ/σης Περιφέρειας  Πελοποννήσου
2. Προϊσταμένη  Επιστημονικής  & Παιδαγωγικής
Καθοδήγησης  Β/θμιας Εκπαίδευσης
Περιφέρειας  Πελοποννήσου
3. Διευθυντή Διεύθυνσης Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου & Δικτυακών Τεχνολογιών
Δρ. Μιχ. Παρασκευά


Τα Μουσικά Σχολεία συνεχίζουν..


Μουσική εκδήλωση από το Μουσικό Σχολείο Άργους. Να είμαστε εκεί!

Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Ένα άγνωστο στους περισσότερους ρεκόρ του Ηρωδείου



Αθήνα
Για 17 αιώνες το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού κατείχε ένα εντυπωσιακό παγκόσμιο ρεκόρ: έφερε την μεγαλύτερη στέγη χωρίς ενδιάμεσα στηρίγματα.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε, έπειτα από εκτεταμένη έρευνα στο μνημείο, αλλά και σε όλα τα στεγασμένα κτίσματα της αρχαιότητας, ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Μανώλης Κορρές.

Το κυριότερο σημείο διαφωνίας των επιστημόνων γύρω από το Ηρώδειο είναι εάν αυτό είχε πλήρη και ενιαία στέγαση ή όχι. Καλύπτοντας έκταση πλέον των τριών στρεμμάτων και έχοντας άνοιγμα προς γεφύρωση από τον τοίχο της σκηνής μέχρι πίσω από το κοίλο 52 μέτρα, το Ηρώδειο είναι αδύνατον κατά πολλούς να ήταν πλήρως και ενιαία στεγασμένο.

«Πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι είναι αδύνατον με την τεχνολογία του αρχαίου κόσμου να στεγαζόταν πλήρως και χωρίς ενδιάμεσα στηρίγματα το Ηρώδειο και ισχυρίζονται ότι, όπως και σε άλλα ρωμαϊκά θέατρα, θα υπήρχε στέγη πάνω από τη σκηνή και περιμετρικό στέγαστρο για το ανώτατο μέρος του κοίλου. Όμως, η νέα έρευνα δείχνει ότι το Ηρώδειο είχε πλήρη και ενιαία στέγαση» εξηγεί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο κ. Κορρές.

Για να επιτευχθεί το μεγαλειώδες έργο της στέγασης του Ηρωδείου, κατά τον 2ο αιώνα μ.Χ., οι αρχιτέκτονές του χρησιμοποίησαν ειδικές ευρεσιτεχνίες δανεισμένες από τη γεφυροποιία της εποχής.

Μετά την κατασκευή του Ηρωδείου, ακολούθησαν στους επόμενους αιώνες πολλά φιλόδοξα έργα, μεγάλων διαστάσεων και με εντυπωσιακές στέγες, τις μεγαλύτερες για την εποχή τους. Ωστόσο, καμία δεν ξεπερνούσε σε μέγεθος το Ηρώδειο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η βασιλική του Κωνσταντίνου που χτίστηκε στις αρχές του 4ου αιώνα μ.Χ. στους αρχαίους Τρεβίρους της Γερμανίας. Η στέγη, που σωζόταν μέχρι τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο, είχε άνοιγμα 29 μέτρα. Επίσης, στο αναγεννησιακό Παλάτσο Ντουκάλε στη Βενετία, που σήμερα συγκαταλέγεται στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της Ουνέσκο, η κύρια αίθουσά του έχει άνοιγμα 25 μέτρα.

Το παγκόσμιο ρεκόρ της στέγης του Ηρωδείου καταρρίφθηκε μόλις το 1818-1824, με τη Σχολή Ιππασίας, έργο του Αγκουστίν Μπετανκούρ, στη Μόσχα. Η στέγη, μήκους 175 μέτρων -διπλάσια δηλαδή σε μήκος από το Ηρώδειο- έχει μεγάλο πλήθος ζευκτών της στέγης με άνοιγμα περίπου 50 μέτρα. Αντιθέτως, στο Ηρώδειο μόνο δύο ζευκτά ξεπερνούν τα 52 μέτρα και τα υπόλοιπα είναι κάτω από τα 50 μέτρα. Ωστόσο το ρεκόρ καταρρίφθηκε έπεται από έξι χρόνια, αφού διαπιστώθηκε ότι έπρεπε να προστεθούν υποστυλώματα για να συγκρατήσουν τη στέγη.


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Νέα επιτυχία από το Υπουργείο Παιδείας


Χωρίς... κινητά έμειναν την Τετάρτη τα μέλη της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, καθώς η Cosmote «έκοψε» τις γραμμές μετά τη συσσώρευση απλήρωτων λογαριασμών. 

Τα τηλέφωνα του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας Κ.Αρβανιτόπουλου, της υφυπουργού κυρίας Εύης Χριστοφιλοπούλου, γραμματέων, συνεργατών και υπηρεσιακών παραγόντων σήμερα δέχονταν κλήσεις, αλλά δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι ίδιοι τα τηλέφωνά τους και να καλέσουν πίσω όποιον τους έπαιρνε.

Ο νέος υπουργός Γ.Μπαμπινιώτης δεν έχει πάρει κινητό τηλέφωνο του υπουργείου Παιδείας, αλλά χρησιμοποιεί το προσωπικό του τηλέφωνο.

Πληροφορίες του Βήματος αναφέρουν ότι παλαιότεροι λογαριασμοί, πρώην υπουργών Παιδείας που αφορούσαν δεκάδες τηλέφωνα συνεργατών τα οποία πληρώνονταν από το Eλληνικό Δημόσιο δεν είχαν εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και έμειναν τελικά απλήρωτοι με αποτέλεσμα να φτάσει το «πλήρωμα του χρόνου» και οι συνδέσεις να κοπούν.

Οι λογαριασμοί αυτοί φέρονται να είναι υπέρογκοι οπότε και οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου τελικά δεν τους πλήρωσαν. 

Μια μεγάλη των τεχνών έφυγε.. Υποσχόμαστε εκτενέστερο αφιέρωμα.

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Μερικές σκέψεις για τα Μουσικά Σχολεία


Μερικές σκέψεις..
Με επιτυχία διεξήχθη η γενική συνέλευση των προεδρείων των συλλόγων των γονέων μαθητών των μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων στην Κόρινθο. Οι σύνεδροι συζήτησαν τα παλιά και νέα προβλήματα των σχολείων και τοποθετήθηκαν. Ως γονέας μαθήτριας του Μουσικού Σχολείου Κορίνθου, θα ήθελα να εκφράσω μερικές σκέψεις για ένα ζήτημα που άκουσα να αναφέρεται συχνά, αυτό του κόστους των σχολείων.

Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Τροφή για σκέψη..

O Bill Gates σε μια πρόσφατη ομιλία του σε ένα γυμνάσιο, μίλησε για 11 κανόνες ζωής που δεν έμαθαν και δεν θα μάθουν στο σχολείο. Μιλάει για το πως οι «προοδευτικοί» δάσκαλοι δημιούργησαν μια γενιά χωρίς αίσθηση της πραγματικότητας και πως αυτή αντίληψη προετοιμάζει τα παιδιά να αποτύχουν στον πραγματικό κόσμο.





Κανόνας 1: Η ζωή δεν είναι δίκαιη – συνήθισέ το!

Κανόνας 2: Ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται για την αυτό-εκτίμησή σου. Περιμένει πρώτα να επιτύχεις εσύ ο ίδιος κάτι ΠΡΙΝ αισθανθείς.. καλά με τον εαυτό σου.

Κανόνας 3: Δεν θα κερδίσεις 60.000 ευρώ το χρόνο τελειώνοντας το σχολείο. Δεν πρόκειται να γίνεις αντιπρόεδρος με δωρεάν αυτοκίνητο και κινητό τηλέφωνο μέχρι να τα κερδίσεις και τα δύο.

Κανόνας 4: Εάν νομίζεις ότι ο καθηγητής σου είναι σκληρός, περίμενε μέχρι να δεις το αφεντικό.

Κανόνας 5: Το γύρισμα των μπιφτεκιών δεν σου μειώνει την αξιοπρέπεια. Οι παππούδες σου είχαν μια διαφορετική λέξη για αυτή την εργασία: την έλεγαν ευκαιρία.

Κανόνας 6: Εάν τα μουσκέψεις, ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΣΟΥ. Γι’ αυτό μην κλαψουρίζεις για τα δικά σου λάθη, αλλά μάθε από αυτά.

Κανόνας 7: Πριν γεννηθείς, οι γονείς σου δεν ήταν τόσο βαρετοί όσο είναι σήμερα.Έγιναν έτσι πληρώνοντας τους λογαρισμούς σου, καθαρίζοντας τα ρούχα σου και ακούγοντάς σε να λες πόσο «cool» είσαι. Πριν λοιπόν σώσεις τα δάση από τα παράσιτα της γενιάς των γονιών σου, προσπάθησε να καθαρίσεις τη ντουλάπα στο δωμάτιό σου.

Κανόνας 8: Το σχολείο μπορεί να έχει βρει τον τρόπο να εξαλείψει τις διαφορές μεταξύ κερδισμένων και χαμένων, αλλά η ζωή ΟΧΙ. Μερικά σχολεία έχουν απορρίψει τις αρνητικές βαθμολογίες και θα σου δώσουν όσες ευκαιρίες θέλεις για να βρεις τη σωστή απάντηση. Αυτή η κατάσταση δεν μοιάζει ούτε στο ελάχιστο με την πραγματική ζωή.

Κανόνας 9: Η ζωή δεν είναι χωρισμένη σε εξάμηνα. Δεν υπάρχουν ολόκληρα καλοκαίρια διακοπών και πολύ λίγοι υπάλληλοι είναι διατεθειμένοι να σε βοηθήσουν να «βρεις» τον εαυτό σου. Αυτό μπορείς να το κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου.

Κανόνας 10: Η τηλεόραση ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ η πραγματική ζωή. Στη πραγματική ζωή οι άνθρωποι είναι στις δουλειές τους και όχι στα μπαρ και στα καφενεία.

Κανόνας 11: Να είσαι ευγενικός με τους σπασίκλες. Στο τέλος μάλλον θα καταλήξεις να δουλεύεις για έναν από αυτούς.

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Χορδές βιολιού από μετάξι αράχνης!


Τόκιο 

Ένας φιλόμουσος Ιάπωνας ερευνητής προσέδωσε νέα χροιά στον ήχο του βιολιού υφαίνοντας χορδές από ίνες μεταξιού αράχνης.

Συγκριτικά με τις σημερινές μεταλλικές χορδές, ή ακόμα και με τις παραδοσιακές χορδές από έντερο, οι χορδές αράχνης δίνουν μια «απαλή, βαθιά χροιά» αναφέρει ο Σιγκεγιόσι Οζάκι στη μελέτη του, η οποία γίνει δεκτή για δημοσίευση στην επιθεώρηση «Physical Review Letters».

Οι νέες χορδές είναι πάντως απίθανο να διαδοθούν ευρέως, αφού ο Οζάκι χρειάστηκε να «αρμέξει» με το χέρι γύρω στις 300 αράχνες, οι οποίες είναι αδύνατο να εκτραφούν σε μεγάλη κλίμακα.

Όπως αναφέρει το BBC, ο ερευνητής του Ιατρικού Πανεπιστημίου Νάραπειραματίζεται εδώ και χρόνια με την αράχνη Nephila maculata, γνωστή για τους μεγάλους και περίπλοκους ιστούς της. Ο Οζάκι εστιάστηκε σε ένα από τα πολλά είδη μεταξιού που μπορούν να παράγουν οι αράχνες, αυτό από το οποίο κρέμονται όταν μετακινούνται.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το μετάξι αράχνης είναι πιο ανθεκτικό από το ατσάλι και πιο ελαστικό από το νάιλον -ιδιότητες που ξεπερνούν οποιοδήποτε συνθετικό υλικό.

Πιτσικάτο σε χορδές... αράχνης

Πειράματα στο εργαστήριο έδειξαν ότι οι χορδές αράχνης είναι πιο ανθεκτικές από τις συμβατικές χορδές που αποτελούνται από νάιλον καλυμμένο από αλουμίνιο, αλλά λιγότερο ανθεκτικές σε σχέση με τις παραδοσιακές χορδές από λωρίδες εντέρου.

Καθεμία από τις χορδές που κατασκεύασε ο Οζάκι αποτελείται από τρία νήματα, τα οποία με τη σειρά τους αποτελούνται από τρεις με πέντε χιλιάδες ίνες μεταξιού που έχουν περιστραφεί στην ίδια κατεύθυνση.

Προκειμένου να ερμηνεύσει την υψηλή αντοχή και το ιδιαίτερο ηχόχρωμα των χορδών του, ο ερευνητής της εξέτασε στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο και διαπίστωσε ότι οι ίνες βρίσκονται σε πολλή στενή επαφή και δεν αφήνουν καθόλου κενό χώρο ανάμεσά τους.

«Οι χορδές βιολιού αποτελούν μια νέα πρακτική χρήση για το μετάξι αράχνης [...] και προσφέρουν ένα χαρακτηριστικό τύπο χροιάς για τους βιολονίστες και τους λάτρεις της μουσικής σε όλο τον κόσμο» σχολιάζει ενθουσιασμένος ο Οζάκι.

Η μέθοδός του είναι απίθανο να εφαρμοστεί σε ευρεία κλίμακα, ωστόσο οι κατασκευαστές χορδών θα μπορούσαν να αποταθούν στο μέλλον σε έναν άλλο παραγωγό μεταξιού: το Εργαστήριο Συνθετικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Γιούτα δημιουργήσει γενετικά τροποποιημένους μεταξοσκώληκες που παράγουν μετάξι αράχνης, καθώς και γενετικά τροποποιημένες κατσίκες που παράγουν πρωτεΐνες μεταξιού στο γάλα τους.

από το in.gr

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Το 'εύηχον' του πράγματος..


Γιατί κάποιοι ήχοι είναι ευχάριστοι στα αφτιά μας ενώ άλλοι μάς κάνουν να θέλουμε να τα κλείσουμε; Ή, πιο συγκεκριμένα, πώς ακόμη και όταν δεν έχουμε υψηλές μουσικές γνώσεις μπορούμε να καταλάβουμε πότε κάποιος που τραγουδάει κάνει «φάλτσο»; Η αρμονία στη μουσική και ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να την εντοπίζουμε σχεδόν πάντα είναι ένα «μυστήριο» που έχει απασχολήσει φιλοσόφους και επιστήμονες από την Αρχαιότητα. Τώρα μια ομάδα φυσικών πιστεύει ότι βρήκε τη λύση του: κρύβεται, όπως υποστηρίζει, στην εντροπία των σημάτων που στέλνουν οι νευρώνες του ακουστικού συστήματος στον εγκέφαλό μας.