Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Ο Θεμιστοκλής Μακαντάσης για δεύτερη τετραετία Σχολικός Σύμβουλος Μουσικών.




Αγαπητοί  Συνάδελφοι,
με την ευκαιρία της επιλογής και της εκ νέου τοποθέτησής μου στη θέση του Σχολικού Συμβούλου Μουσικής στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, απευθύνω εγκάρδιους χαιρετισμούς σε όλους εσάς, τους καθηγητές Μουσικής της Περιφέρειας. Με την ανάληψη, λοιπόν των καθηκόντων μου, εύχομαι να διανύσετε το υπόλοιπο της τρέχουσας σχολικής χρονιάς δημιουργικά και ευχάριστα και να συνεχίσετε απρόσκοπτα το διδακτικό σας έργο. 
Σας διαβεβαιώνω ότι γνωρίζω απόλυτα και συμμερίζομαι τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε με τη διαμόρφωση τόσο δυσμενών συνθηκών στην κοινωνία μας. να έχετε όμως πάντοτε υπ' όψιν ότι βρίσκομαι διαρκώς στο πλευρό σας, αρωγός και υποστηρικτής στα προβλήματα που καλείστε να διαχειριστείτε και να επιλύσετε.
Σας υπενθυμίζω, επίσης (κάτι που σαφώς αντιλαμβάνεστε) την ιδιαιτερότητα του μαθήματος το οποίο διδάσκετε και την ξεχωριστή σημασία που αυτό προσλαμβάνει σε μια εποχή, όπου όλα ανατρέπονται  και υποβαθμίζουν τόσο βάναυσα την ανθρώπινη υπόσταση. H Τέχνη, και ειδικότερα η Μουσική, έρχεται να εμψυχώσει τον άνθρωπο, να του προσφέρει δυνατότητα έκφρασης, να τον βοηθήσει να αποκτήσει   πνευματική καλλιέργεια   και  ποιότητα στη ζωή του. Αυτό σημαίνει ότι η Μουσική με τις ποικίλες εκφραστικές της μορφές, μπορεί να  ενεργοποιήσει το σύνολο της ύπαρξής του ανθρώπου, δίνοντας του αυτοκυριαρχία και αυτοπεποίθηση,  λυτρώνοντάς τον  από φόβους και απομόνωση, και βοηθώντας τον να βεβαιώσει την ύπαρξή του στον κόσμο.  Η μουσική μπορεί να προσφέρει στην κοινωνία  άτομα  δημιουργικά, με το συναίσθημα της αυταξίας, την ευφορία της ψυχικής υγείας  και  με  δεξιότητες ζωής,  που ανταποκρίνονται όχι μόνο στους σημερινούς κοινωνικούς κλυδωνισμούς αλλά και στις προκλήσεις του μέλλοντος. Κατά συνέπεια, η Μουσική αναδύεται σε βασικό μέρος του Προγράμματος Σπουδών σε όλες τις βαθμίδες και ο ρόλος της γίνεται καίριος. 
Συνειδητοποιώντας λοιπόν το ρόλο της Μουσικής Εκπαίδευσης, εύχομαι να ανταποκριθείτε στο έργο σας και να επιτύχετε τους στόχους σας.  Σας τονίζω δε, για άλλη μια φορά,  ότι σε όλη  τη διάρκεια της θητείας μου ως Σχολικού Συμβούλου θα είμαι πρόθυμος κοινωνός των προβληματισμών και απόψεών σας.



Ο ΣΧΟΛΙΚΟΣ  ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ  ΠΕ16
ΠΕΙΦΕΡΕΙΑΣ  ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΜΑΚΑΝΤΑΣΗΣ

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Το ποίημα της Κυριακής.

Εν μεγάλη Ελληνική Αποικία 200 π.Χ.
Ότι τα πράγματα δεν βαίνουν κατ’ ευχήν στην Αποικία
δεν μέν’ η ελαχίστη αμφιβολία,
και μ’ όλο που οπωσούν τραβούμ’ εμπρός,
ίσως, καθώς νομίζουν ουκ ολίγοι, να έφθασε ο καιρός
να φέρουμε Πολιτικό Αναμορφωτή.
Όμως το πρόσκομμα κ’ η δυσκολία
είναι που κάμνουνε μια ιστορία
μεγάλη κάθε πράγμα οι Αναμορφωταί
αυτοί. (Ευτύχημα θα ήταν αν ποτέ
δεν τους χρειάζονταν κανείς). Για κάθε τι,
για το παραμικρό ρωτούνε κ’ εξετάζουν,
κ’ ευθύς στον νου τους ριζικές μεταρρυθμίσεις βάζουν,
με την απαίτησι να εκτελεσθούν άνευ αναβολής.
Έχουνε και μια κλίσι στες θυσίες.
Παραιτηθείτε από την κτήσιν σας εκείνη·
η κατοχή σας είν’ επισφαλής:
η τέτοιες κτήσεις ακριβώς βλάπτουν τες Αποικίες.
Παραιτηθείτε από την πρόσοδον αυτή,
κι από την άλληνα την συναφή,
κι από την τρίτη τούτην: ως συνέπεια φυσική·
είναι μεν ουσιώδεις, αλλά τι να γίνει;
σας δημιουργούν μια επιβλαβή ευθύνη.
Κι όσο στον έλεγχό τους προχωρούνε,
βρίσκουν και βρίσκουν περιττά, και να παυθούν ζητούνε·
πράγματα που όμως δύσκολα τα καταργεί κανείς.
Κι όταν, με το καλό, τελειώσουνε την εργασία,
κι ορίσαντες και περικόψαντες το παν λεπτομερώς,
απέλθουν, παίρνοντας και την δικαία μισθοδοσία,
να δούμε τι απομένει πια, μετά
τόση δεινότητα χειρουργική.-
Ίσως δεν έφθασεν ακόμη ο καιρός.
Να μη βιαζόμεθα· είν’ επικίνδυνον πράγμα η βία.
Τα πρόωρα μέτρα φέρνουν μεταμέλεια.
Έχει άτοπα πολλά, βεβαίως και δυστυχώς, η Αποικία.
Όμως υπάρχει τι το ανθρώπινον χωρίς ατέλεια;
Και τέλος πάντων, να, τραβούμ’ εμπρός.
Κωνσταντίνος Π. Καβάφης 1928

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Για γερούς λύτες !



Λέγεται και 'κιθάρα του Πικάσσο'. Φτιαγμένη από τον Λούθιερ Λίντα Μάνζερ για τον κιθαρίστα Πατ Μέθενι, αυτό το όργανο χρειάστηκε δύο χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί (1000 ώρες) ! Όταν οι 42 χορδές του είναι πλήρως κουρδισμένες, το όργανο δέχεται τεράστια πίεση. (1000 pounds ). Δυστυχώς, δεν βρήκαμε κάποιο βιντεάκι με κάποιον να το παίζει. Αν ξέρει κανείς κάτι, ας μας πει.

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Το όργανο της ημέρας..



Το 'Θέρεμιν' (αν τα ρωσικά μου είναι σωστά, ίσως όμως προφέρεται Θερέμιν), είναι ένα από τα πρώτα όργανα ηλεκτρονικής μουσικής. Σίγουρα το πρώτο που παίχθηκε χωρίς φυσική επαφή του μουσικού με το όργανο. Είναι εφεύρεση του Ρώσου Λεόν Θέρεμιν, τον οποίο βλέπουμε να παίζει στο πρώτο βιντεάκι. Ελέγχεται από τη θέση και την κίνηση των χεριών και μπορεί να δώσει πολύ ενδιαφέροντα και απροσδόκητα αποτελέσματα, όπως φαίνεται (και ακούγεται) στα υπόλοιπα βίντεο που περιλαμβάνονται στην ανάρτηση.
Enjoy!

Πήρε αποζημίωση απ' το Βέρντι !


Μια χαριτωμένη ιστορία που έλαβε χώρα πριν από ενάμισι αιώνα, χαρακτηριστική των ηθών της εποχής εκείνης..

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Παράξενα μουσικά όργανα

Από αυτή τη στήλη θα παρουσιάζουμε μερικές έξυπνες, πρωτότυπες, εκκεντρικές ιδέες που είχαν κάποιοι με σκοπό τη δημιουργία ήχων που δεν είχαν ξαναακουστεί μέχρι τότε, ή απλώς τη βελτίωση της εικαστικής πλευράς των γνωστών και αγαπημένων μας οργάνων. Ας κάνουμε την αρχή με ένα πιάνο που σχεδίασε για την εταιρεία Schimmell ο Λουίτζι Κολάνι.

Οι συχνές κοπάνες βλάπτουν σοβαρά την υγεία των μαθητών !


Από ψυχολογικές διαταραχές απειλούνται οι μαθητές που απουσιάζουν συχνά από το σχολείο, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 17.000 παιδιών. Όπως επισημαίνεται στην έρευνα, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Child Development», η παρατεταμένη απουσία από το σχολείο συνδέεται με την εμφάνιση προβλημάτων ψυχολογικής φύσης κατά τη διάρκεια της εφηβείας ή αργότερα. 

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Σχολείο χωρίς υπολογιστές στην καρδιά της κοιλάδας της σιλικόνης

ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΩΡΙΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΣΤΗ "ΜΕΚΚΑ" ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Κι όμως σε ένα σχολείο που βρίσκεται στην καρδιά της Σίλικον Βάλεϊ και στο οποίο φοιτούν τα παιδιά των εργαζομένων στην Google, την Apple, την Yahoo και άλλων τεχνολογικών κολοσσών, δεν υπάρχει ούτε ένας υπολογιστής, ούτε μια οθόνη. Η χρήση οποιουδήποτε τεχνολογικού γκάτζετ απαγορεύεται στις σχολικές αίθουσες, ενώ οι εκπαιδευτικοί συστήνουν στους μαθητές τους να μην τους χρησιμοποιούν ούτε στο σπίτι.